De kapel, toegewijd aan Sint Job, ligt aan de Haelense beek vlak voor de achteringang naar Nunhems Netherlands.
Volgens het gemeentearchief is er in 1886 een kapelletje gebouwd dat naderhand is verbouwd in de vorm die het nu heeft.
Het kapelletje is opgetrokken uit rode baksteen met daar tussen speklagen gele baksteen. Het dak is bedekt met grijze leien. Het gebouwtje heeft twee pinakels, kleine torentjes. De toegang is afgeschermd door een smeedijzeren hek. In de kapel ligt een vloer van rode, gele en zwarte tegels. Het altaartje is gemaakt van natuursteen met daarop het beeld van St. Job. In het kapelletje is tegen de achterwand een stenen plaat aangebracht waarop staat:
“DE HEER HEEFT GEGEVEN.
DE HEER HEEFT GENOMEN.”
’S HEREN NAAM IS GEZEGEND
Boven de toegangsdeur staat:
“A.D. 1886 / In hon. St Iob.
Aedificavit me IF”
A.D. betekent Anno Domini of gebouwd in het jaar des Heren 1886. In hon. betekent ter ere van St. Job
Aedificavit me betekent opgericht door mij IF, IF zijn de initialen Ioachim Franssen, de bouwer van de kapel.
De tekst op de plaat in het kapelletje komt uit het boek Job hfdst. 1 vers 21.
St. Job is nooit officieel door de kerk heilig verklaard en is dus eigenlijk geen Sint, Heilige. Hij is een z.g. pestheilige. Andere pestheiligen zijn H. Antonius Abt, St. Rochus en St. Sebastiaan.
Ioachim Franssen is geboren te Kessel op 20-08-1815 en in Nunhem overleden op 18-02-1902. Hij was vrijgezel en werd gekweld door builen en zweren. Mensen die aan de pest lijden zijn over hun hele lichaam bedekt met builen en zweren. Op beelden van Sint Job zijn bulten en bloedvlekken door middel van rode verf aangebracht. Hij beloofde bij genezing de kapel te bouwen en zie hij genas en kwam zijn belofte na.
De legende van Sint Job.
De oudtestamentische man Job was heel rijk. Hij had drie dochters en zeven zonen en die hij goed kon onderhouden en groot brengen. Verder bezat hij 7000 stuks kleinvee, 3000 kamelen, 500 span runderen, 500 ezelinnen en een hele stoet slaven.
Volgens het boek Job kreeg de duivel toestemming van God om Job te beproeven. Job kreeg toen prompt de ene na de andere “jobstijding”. Door een reeks rampen verloor hij zijn kinderen en zijn hele bezit. Hij had nu niets meer. Zijn enige “rijkdom” was een scherf om zich te krabben en een mesthoop om op te zitten.
Hij was dus zoals wij tegenwoordig nog zeggen arm als Job…..
Maar Job behield zijn vertrouwen in God en werd daarvoor beloond. Hij kreeg zijn oude rijkdom zevenvoudig terug en kreeg weer opnieuw tien kinderen. Het aanroepen van deze heilige tegen zweren en andere huidaandoeningen moet voortgekomen zijn uit de pestepidemieën in de middeleeuwen.
In 1577 werd “Sint Jobsdag” reeds vermeld als de datum waarop bepaalde cijnzen (belastingen) betaald moesten worden. de mensen hadden na die dag ook niets meer, waren dus zo arm als Job.
Dit kapelletje is meer dan een plaatselijk of regionaal monument. Het heeft grote cultuurhistorische waarde omdat het een ontwikkeling weergeeft in de architectuur van devotiekapellen. Ook het bouwmateriaal en de toegepaste ornamenten zijn van bijzondere waarde. Verder is van belang dat de kapel nog zo ongeschonden is zowel aan de buiten- als binnenkant. Dit type kapel is vrij zeldzaam.
Links in de kapel is een gedenkplaat aangebracht waarop staat:
JOB-KAPEL
GERESTAUREERD IN
1974 EN 1999
MET DANK AAN
NUNHEMS ZADEN B.V
Tijdens de Servaasprocessie wordt bij terugkomst van de Servaaskapel na de Hoogmis bij het kapelletje halt gehouden, het is het derde rustaltaar.
Zoals de plaat in de kapel aangeeft heeft het bedrijf Nunhems Zaden B.V. in 1974 en 1999 schade aan de kapel hersteld. Volgens een krantenbericht van 28 november 1998 heeft Nunhems Zaden B.V. een bedrag van ruim 21.000 gulden aan de gemeente geschonken voor het herstel van stormschade aan de kapel.
Op donderdag 15 juli 2010 raasde in de namiddag weer een hevige storm over Limburg die tal van bomen ontwortelde. Bomen in de buurt van de St. Jobkapel hielden het ook niet en beschadigde in hun val de kapel. Gelukkig werd alleen het siertorentje boven de ingang geraakt. Was de boom iets meer naar rechts op het kapelletje terechtgekomen dan zou de schade veel groter geweest zijn. Nunhems Netherlands was ook deze keer weer zo vriendelijk om de schade te herstellen.
In 2016 heeft de gemeente een perkje rond de kapel aangelegd dat door een werknemer van Nunhems Netherlands wordt onderhouden.
Geef een reactie