Leven in ’t Nunhem.
Ed Hanssen, geboren 13 mei 1962 (en getogen) in Nunhem op de Hoogstraat.
Nog steeds woont hij in het ouderlijke huis. Zijn moeder is Servie van Leu Teunke. Vader was afkomstig uit Heythuysen.
Leu Teunke (Smeets) was jarenlang actief als molenaar van de Leumolen. Ed heeft 1 broer en 1 zus die beiden ook het creatieve gen van moeder ge-orven hebben.
Op de MAVO ontdekte hij zijn interesse & talent in het tekenen en schilderen.
Vanaf 1989 maakte Ed serieus werk van het tekenen. In de periode 1995 tot 2000 combineerde Ed zijn fulltimebaan bij de belastingdienst dan ook met een avondopleiding aan de Kunstacademie in Maastricht.
De mooiste tijd van zijn leven, het voelde als thuiskomen.
Het is nog steeds zijn droom om er geld mee te verdienen, maar dat is geen reële droom. Ed ziet het tekenen en schilderen als een hobby, ondanks zijn wereldwijde successen.
Nunhem speelt een cruciale factor in zijn leven! Het betekent rust, een veilige haven. In zijn tuin is het heerlijk toeven. Hij herontdekte het bos, zijn grote inspiratiebron. “Na de recente rigoureuze bomenkap ben ik er zelfs verdwaald”, aldus Ed. “Ik geniet van de stilte en leef eigenlijk als een soort kluizenaar. Stilte is onvervangbaar.”
Wat kunst betreft is Nunhem klein gebleven, constateert Ed.
Sinds 1994 wordt, qua formaat een van zijn grootste werken, jaarlijks tentoongesteld tijdens de carnavalsfestiviteiten. Ed maakte de schildering van de “Bosuul” dat de bühne extra cachet geeft. Anno 2016 vraagt Ed zich hardop af, hoe hij die “bosuul” nu vorm zou geven? Zijn liefde voor kunst probeert Ed te integreren in zijn leefomgeving. Als vrijwilliger is hij actief voor de OpenPoortenDag in Buggenum. Ook organiseerde hij op de Lange Paad vogelkunst (Bird Art). Door de inzet van kunstenaars, uit zijn wereldwijde netwerk, werden er kunstvogels geëtaleerd. Deze festiviteit werd op meerdere plekken ter wereld op hetzelfde moment georganiseerd.
Je weet vooraf niet wat je terugkrijgt!
Schilderen is voor Ed een speurtocht naar balans, interpretatie, verwarring en verwondering. De zingeving van het leven & zelfontroering staat centraal.
Binnen zijn schilderijen is hij telkens op zoek naar de balans tussen rust en onrust, die ontstaat doordat Ed zich laat leiden door het verhaal zoals dat zichzelf schrijft tijdens het schilderproces.
Ed ziet zijn kunst ook als een manier om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Zo was de kernramp in Fukushima in 2011 aanleiding voor het Gogyoshi Art Project International.
Samen met Fred van Welie is hij de drijvende kracht achter dit bijzondere project.
Eerder koos hij ervoor het thema “kanker” te integreren in zijn werk. Middels kleurgebruik wil hij mensen verleiden tot het bekijken van de schilderijen om zo tot boeiende gesprekken te komen.
Ed heeft inmiddels een aantal wereldwijde kunstprojecten geïnitieerd. Project Mailartbooks, Artist in a bottle, The Greetings project, Bird Art Project, Used Coffeefilter Mail Art, Project FrontPage, etc.
Het Project Mailartbooks ontstond. Ed benaderde wereldwijd kunstenaars en nodigde hen uit van inpakpapier een eenvoudig kunstboekje te maken, om dit vervolgens aan hem terug te sturen. Zonder thema, tijdslimiet of voorgeschreven materiaal kan de kunstenaar zijn creativiteit ontplooien. Binnen 4 dagen waren er al 30 deelnemers uit Nederland, België, Duitsland, Polen, Denemarken, Australië, maar ook uit de Verenigde Staten van Amerika. “Hoe geweldig is dat??”
De kunstboekjes die Ed ontving verwerkte hij vervolgens in diverse tentoonstellingen. Het terugontvangen is telkens weer een verrassing. De inzenders van een kunstboekje ontvangen allemaal een door Ed zelfgemaakt kunstboekje terug.
Zijn meest recentste kunstproject is gebaseerd op een eenvoudige basis, gebruikte koffiefilters. Normaliter gooi je deze na gebruik weg, maar Ed vindt dat er meer mee kan. 1 januari 2016 ging dit project via Facebook van start en inmiddels hebben inmiddels 103 kunstenaars uit 23 landen een koffiefilterkunstwerk ingezonden.
Niet alle initiatieven ervaren succes. Het idee om voorpagina’s van kranten (Project FrontPage) te verzamelen van 1 bepaalde dag in het jaar werd geen succes. Ik koos voor de datum 1 januari, maar tja op zon- en feestdagen worden maar weinig kranten uitgegeven. “De fout van de eeuw”, zegt hij zelf!
Meer informatie over Ed Hanssen of zijn werk tref je aan via
http://projectmailartbooks.com