In de bossen achter de Servaaskapel ligt een prachtig ven. Als u goed kijkt ziet u dat het ven aan de noordkant hoger ligt dan de rest van het bos. Onder “normale” omstandigheden zou het water aan de zuidkant, op de afbeelding rechts, uit het ven stromen. Dat is hier niet het geval omdat onder het ven een kleilaag zit uit lang vervlogen tijden.
Vele duizenden jaren geleden was dit gebied nog de bedding van de Maas, een wilde rivier, die hier toen klei en grind afzette. Het ven wordt nu gevoed door regenwater en waarschijnlijk ook door kort kwelwater. Mogelijk dat kwelwater ook de oorzaak is van het ontstaan van de Servaasbron Toen het gebied veel natter was dan nu het geval is.
Dit ven is ook van groot belang voor een aantal dieren die in het Leudal wonen. e schemering zie je er vaak reeën hun dorst lessen en de hele dag kun je hier grote aantallen vogels horen fluiten. Het is ook een heerlijk plekje om na een vermoeiende dag even plaats te nemen op het bankje en weer tot rust te komen. Het ven ziet er in de zomer bijzonder mooi uit als de waterlelies die er door Nunhemmers (?) vanuit hun tuinvijver in gegooid zijn bloeien.
Het is een bijzonder mooie plek in ons mooie Nunhem, laten we het mooi houden.

Geef een reactie