Lengte van deze wandeling is ongeveer 7 km.
De wandeling start op het dorpsplein. Daar is voldoende parkeerplaats.
- Vanaf het dorpsplein loopt u richting de dorpskerk. Deze is toegewijd aan St. Servaas of Servatius die ook de beschermheilige van Nunhem is. De toren van de Servaaskerk is een Rijksmonument.
-
Op de muur rond het kerkhof staat een beeld van St. Servaas. Dit beeld sierde vroeger de Servaaszaal die links naast de kerk stond. Dit beeld is van de hand van priester kunstenaar Jean Adams die tussen 1939 en 1952 pastoor te Nunhem was.
-
In 1941 werd in de buitengevel van de toenmalige St. Servatiusschool een madonna plaquette aangebracht. Deze is vervaardigd door priester – kunstenaar Jean Adams. Nadat de school in 1990 is afgebroken heeft men de plaquette verplaatst en aangebracht in de zijmuur van café Houben, rechts van de hoofdingang.
-
U loopt nu terug richting dorpsplein en passeert de brug over de Haelense beek. Links van de brug ligt café Lot een oud bruin en gezellig café. U kunt op het terras alvast een consumptie nuttigen.
-
Als u op het terras zit ziet u links het Gemeenschapshuis “St. Servaas”. Het complex bevat een sportzaal waar verschillende verenigingen gebruik van maken en een aantal vergaderruimtes groot en klein. De muziekvereniging Nunhem oefent er en geeft in de gymzaal regelmatig uitvoeringen. De carnavalsvereniging de Bosuule houdt hier haar zittingen.
- Voor het gemeenschapshuis staat een bronzen beeldje voorstellende een vliegende uil. De uil, en dus ook de bosuil, staat voor wijsheid. De carnavalsvereniging de “De Bosuule” is een vereniging van louter wijze mannen. De carnavalsvereniging heeft dit beeld bij haar 33 jarig bestaan geschonken aan de Nunhemse bevolking.
- Na uw eventuele verblijf op het terras van café Lot passeert u het dorpsplein en ziet op een splitsing van wegen en de Magnificatkapel.
8. Een fraaie kapel met wit stenen Mariabeeld. Tijdens de Servaasprocessie in mei wordt hier voor het eerst even stilgestaan om te bidden, de gelovigen te zegenen en te zingen. Op de tegeltjes onder de dakrand staat: “MAGNIFICA T ANIMA MEA DOMINUM”. De kapel is op verzoek van een aantal Nunhemmers en met steun van de dorpsraad in 2009 grondig hersteld nadat de kapel door achterstallig onderhoud ernstig beschadigd was.
- U loopt de Servaasweg in. Rechts van de weg stroomt de Haelense beek.
- Aan het einde van de weg kunt u even naar rechts lopen. Vlak voor de poort naar Nunhems Netherlands staat het St. Jobkapelletje.
-
U volgt de weg die eerst een bocht naar links en daarna naar links maakt en direct daarna weer een bocht naar rechts.
-
Na ongeveer 200 m vlak voor het restaurant Servaas staat links van de weg binnen een hekwerk een beeld van St. Servaas. In 1992 werd midden Limburg getroffen door wind hoos die een groot aantal bomen ontwortelde. Dat gebeurde ook met bomen in de directe omgeving van de Servaaskapel. Ze richtten flink wat schade aan. Dit hardstenen beeld is in 1992 vlak bij de Servaaskapel geplaatst ter gelegenheid van de afronding van de herstelwerkzaamheden. Voor de Servaasprocessie versiert men het beeld smaakvol.
13 Vlak voor het restaurant loopt links een zandpad naar Servaaskapel. Rechts van de kapel vindt u de Servaasbron. Deze zou ontstaan zijn toen Servaas met zijn bisschopsstaf een kruis op de grond maakte. Het water uit de put zou mens en dier beschermen tegen keel-en koortsziekten. Het water moet nu NIET meer gedronken worden.
14. Links van de kapel staat “Oppe Berg” een open kapel met een beelden groep. Hier wordt tijdens de Servaasprocessie de H. Mis opgedragen.
15. U loopt via het zandpad weer naar beneden. Voorbij het restaurant gaat u links langs het restaurant. Rechts ligt een wei, het pad gaat richting het bos. Een bord “Leudal” geeft aan dat u het natuurgebied Leudal betreedt. Het gebied is grotendeels eigendom is van Staatsbosbeheer. U dient op de paden te blijven en dieren en planten met rust te laten. Honden mogen aangelijnd mee het bos in. Uw afval mee nemen naar huis of het in afvalbakken werpen.
16. U volgt het pad met aan de rechterkant de reeds genoemde weide en links een open plek met Picknick tafel. Aangekomen in het bos negeert u het eerste bospad naar links en volgt de weg rechtdoor.
17. Na ca 100 m ziet aan de rechterkant een “afgrond”. Dit is de Litsberg.
- U gaat nu weer terug naar het eerste bospad links, dit pad ligt nu natuurlijk rechts. U gaat dit smalle pad in, het loopt enigszins omhoog.
19. Op een Y splitsing houdt u rechts aan. U bevindt zich hier op het hoogste punt van het Leudal.
20. Het pad rechtdoor blijven volgen, zijpaadjes negeren. Het pad voert langs een wei met witte (paarden) stal. Bij de poort maakt het pad een haakse bocht naar rechts.
21. U volgt het pad, op een kruising gaat u rechtdoor. Verderop gaat het pad enigszins slingeren. In een bocht buigt het pad rechts en loopt naar boven.
- Negeer een pad dat naar links gaat.
-
U volgt het pad naar rechts dat naar boven loopt. Boven aangekomen gaat u linksaf. Na ongeveer 40 m ziet u aan uw rechterhand het Nunhemse ven. Ga even op het bankje zitten en geniet van dit prachtige stukje natuur.
- U vervolgt uw wandeling en negeert een pad naarlinks. De weg rechtdoor daalt enigszins en slingert. Op de plaats waar de weg waarop u zich bevindteen bocht naar links maakt en u aan de overkant van de weg houten schuren ziet neemt u het brede pad scherp naar rechts.
25. Een breed pad naar rechts negeren.
26. Een pad (oplopend) naar rechts negeren.
- Het pad waarover u nu loopt naar links volgen, dit pad daalt enigszins.
28. Tweemaal een breed pad naar rechts negeren.
29. Op een kruising rechtdoor een versperring passeren.
- Op een splitsing waarbij het pad waarover u loopt een bocht naar links maakt, het pad naar rechts negeren. Rechts van de weg kijkt u in een laagte, verscholen tussen de struiken stroomt de Leubeek. Een pad naar rechts negeren
31. Een pad naar links (bij een bank rechts) negeren.
32. Via een versperring passeert u links boerderij“de Leuhof” en rechts de Ursulamolen of Leumolen. De Ursulamolen of Leumolen is een oude gerestaureerde graan- olieslag- en pelmolen. De molen is een rijksmonument en nu in beheer bij Staatsbosbeheer. In de vakantieperiode is de molen vaak in bedrijf en kan dan bezichtigd worden. Buiten die periode is de molen ook regelmatig te bezichtigen. Bezoeken kunnen ook gereserveerd worden via Het bezoekerscentrum Leudal.
33. Boven de deur van de molen staat het beeld van de Heilige Ursula. Ze is de patrones, beschermheilige, van de molenaars.
- Bij de molen gaat u rechtsaf de brug over en komt na ca. 100 meter bij een tweede brug.
35. Na de 2de brug neemt u het bospad naar links, u loopt dan langs de Leubeek die op verschillende plaatsen tussen de begroeiing door te zien is.
36. U komt bij een T-splitsing waar u rechts afslaat, op een Y-splitsing houdt u links aan. U volgt de weg die een stuk verderop een haakse bocht naar rechts maakt. U volgt dan de rode route.
37. Op het kuispunt met een verharde weg gaat u links af de verharde grindweg op. Alle zijpaden tot de parkeerplaats negeren.
38. U steekt de parkeerplaats over en lopen in de richting van het witte gebouw. In dit gebouw zijn gehuisvest het Bezoekerscentrum Leudal, het Leudal Streekmuseum en eenhorecagelegenheid.
39. Vóór het gebouw staat het monument van de verdraagzaamheid.
40. Naast het Bezoekerscentrum ligt het restaurant Elisabethshof.
41. Naast het restaurant liggen de restanten van de Elisabethmolen. In 2015 is de molen deels gerestaureerd. De oude gedeelten zijn geconserveerd en is er een nieuw waterrad geplaatst. Er wordt nu groene stroom mee opgewekt.
42. U passeert bij de molen de brug over de Leubeek en iets verder een tweede brug over, zoals ze dat noemen, de omleiding voor de vispassage.
43. Even voorbij deze tweede brug gaat u linksaf een bospad in.
44. U houdt links aan en even verder blijft u het brede pad langs de Leubeek volgen. Langs dit pad vindt u een aantal informatiebordjes geplaatst door Staatsbosbeheer vanwege hun educatieve verplichtingen die Staatsbosbeheer heeft. Een van de bordjes vraagt uw aandacht voor het IJsvogeltje. Dit prachtige diertje leeft en broedt langs de Leubeek.
45. Op een T-splitsing gaat u rechtsaf. Het pad ligt diep en loopt enigszins omhoog, men noemt dit een holle weg. Het informatiebord geeft aan hoe zo’n weg ontstaat of ontstaan is.
46. Een klein stuk verder staat bijna op het midden van de weg een eikenboom. De paden naar rechts negeren u en gaat dus voorbij de eik rechtdoor en volgt de rode wandelroute.
47. Op een kruising met links een groot informatiebord van Staatsbosbeheer over het Leudalgebied gaat u rechtdoor. U loopt nu door totdat u uitkomt op een geasfalteerd fiets- en wandelpad. Voor u ziet u een huis.
48. Op deze T-splitsing bij het huis gaat u linksaf.
49. U loopt over het geasfalteerde pad en ziet aan uw linker hand achter een poort de bijenstand van Nunhems Netherlands onderdeel van het Bayer concern.
50. U vervolgt uw wandeling en ziet aan links weer de proefvelden van Nunhems Netherlands, dezelfde die u al eerder zag maar dan van een andere kant.
51. U komt verder lopend het bord “NUNHEM” aan de rechter kant van de weg tegen. Enkele tientallen meters verder staat een veldkruis met rustbank.
52. Op het kruispunt gaat u linksaf. U verlaat de Ursaulaweg en gaat de Molenbergstraat in. U blijft deze weg met een ruime bocht naar rechts volgen. Net voorbij de bocht staat rechts van de weg een zeer oude tamme kastanjeboom, geschatte leeftijd ook ongeveer 250 jaar.
53. Volg de weg met een bocht naar rechts. Aan uw linker hand staat de Magnificat kapel en bent u weer op het Dorpsplein.
We hopen dat u genoten heeft van de wandeling. Misschien bent u wel vermoeid en dorstig. Geniet van een versnapering bij een van onze horecagelegenheden.
Geef een reactie