Nunhem, dat zijn we met zijn allen

Paddentrek

De afgelopen weken stonden weer in het teken van de “paddentrek”. Een groep van 14 zeer betrokken inwoners van Haelen en Nunhem is vanaf eind februari elke avond in touw geweest. Gewapend met een zaklamp en een emmer en voorzien van een veiligheidsvest en latex handschoentjes zijn overstekende padden, kikkers en salamanders geholpen. Dit om te voorkomen dat ze dood worden gereden.

De beestjes komen uit hun winterslaap/schuilplaats uit het bos en het weiland om hun instinct te volgen en zich voort te planten wat ze alleen in het water kunnen. Ze keren daarvoor terug naar de plaats waar ze geboren zijn. Voor de padden die in Nunhem oversteken is dit meestal de Haelensebeek. Ze moeten vaak een lang traject afleggen, soms alleen, soms met het mannetje op de rug van het vrouwtje (dat noemen we een amplex) en een enkele keer met 2 mannetjes op haar rug! De paddenredders doen de beestjes in een emmer en brengen ze naar de dichtstbijzijnde beek.

Het vrouwtje zet daar haar eieren af en het mannetje gaat daar met zijn sperma overheen. Daarna gaat elk beestje individueel weer dezelfde weg terug en vertoeft de rest van het jaar in bos, weide en slootkant. Dus wanneer u van zonsondergang tot laat in de avond het schijnsel ziet van een zaklamp, weet u wat hier de reden van is. Wij zetten alleen paden over die heengaan, de trek duurt ongeveer zes weken, afhankelijk van de nachttemperatuur en de luchtvochtigheid globaal vanaf de laatste week februari tot en met begin april.

Vanuit het IVN Roermond zijn wij betrokken geraakt bij de paddenoverzetgroep die al 24 jaar bestaat. Hermien Hendrikx is de coördinator van de overzetgroep en voert alle tellingen in via www.telmee.nl . Deze cijfers worden door de RAVON verzameld voor heel Nederland en in een database verwerkt via www.padden.nu. Er is ook een IVN overzetgroep actief in Heythuysen bij de Bedelaer.