Nunhem, dat zijn we met zijn allen

Excursie Senioren Nunhem

Afgelopen week bezochten de senioren van Nunhem fruitbedrijf Heinen aan de Roligt 6  in Roggel.

Na aankomst werden er twee groepen geformeerd, een groep ging de boomgaard in en de andere groep ging naar de afdeling verwerking. In die afdeling  werd ons uitgelegd welke weg het fruit aflegt nadat het geplukt is. De appels  worden geselecteerd op kwaliteit en grootte. Dit gebeurt handmatig.

Het blijkt dat mensen kleine appels en heel grote niet kopen. Daar wordt stroop, appelsap en appelmoes van gemaakt. Ook worden appels in kleine schijfjes gesneden en dan gedroogd en dan als “snoepje” verkocht. De appels die niet direct verkocht worden slaat men op in koelcellen waar ze onder ideale omstandigheden van temperatuur en gas bewaard worden totdat de klanten er om vragen.

Heinen verkoopt zijn fruit direct aan de klant in hun winkel en levert rechtstreeks aan winkelbedrijven kan daardoor goedkoper leveren.

Tijdens de rondleiding in de boomgaard werd duidelijk dat hier sprake is van vakmanschap want de bomen en het fruit worden vertroeteld. Er wordt gedoseerd bemest en als het moet beregend. Voor een optimale oogst wordt gesnoeid en worden teveel aangezette vruchten verwijderd.

Na afloop werden we nog getrakteerd op koffie en vlaai.

Als je in de winkel een appel in  het vak ziet liggen zou je niet denken dat er zoveel zorg en aandacht aan besteed is.

Het was een leerzame excursie met dank aan de fam. Heinen.